Mohd Nasir Isa's Blog

Just another WordPress.com weblog

Final Touch at PDB, KLCC

with 6 comments

Hari ini merupakan hari engagement terakhirku di PDB, KLCC. Jumpa Shamsul, Isa dan Rosman. Tujuanku cuma satu, untuk meng”hand-over” segala kerja-kerja bersangkutan dengan PDB. Ada 6 program semuanya untuk dilaksanakan pada tahun ini, dan hari ini kita bincangkan salah satu dari program2 tersebut.

PDB nampak agak keberatan untuk melepaskan aku pergi, dari raut wajah Shamsul, aku dapat lihat dia agak sedih juga tapi aku dapat meyakinkannya bahawa sesiapa saja yang mengganti tempat aku nanti, akan memberikan perkhidmatan yang terbaik buat PDB, itu jaminan. Tapi dalam hatiku, siapakah yang akan menggantikan tempatku nanti? kerana, biasalah Petronas hanya tahu membuang pekerjanya saja, tapi tidak pernah menjanjikan pengganti yang sama taraf dengan yang pergi. Dia cuma tahu meng”rekrut” yang baru, yang masih putik, yang tidak mempunyai pengalaman apa2 untuk menggantikan orang lama, jimat koslah katakan.

Cuba bayangkan berapa Petronas dapat menjimatkan gaji kakitangannya dengan membuang pekerja lama yang bergaji “besar” dan digantikan dengan pekerja baru masuk dengan gaji RM4000 sebulan? itulah kelebihan Petronas !!!

Baru hari ini aku dapat meyakinkan diriku bahawa langkah yang aku ambil ini adalah yang paling tepat. Dengan penjelasan yang diberikan oleh kawanku ditempat kerja baruku, aku begitu bangga sekali menerima tawaran kerja disitu. Tidak ada pressure/stress bodoh seperti di Petronas. Semoga hari2 mendatang memberikan segala kekuatan dan kebaikan kepada kerja2 yang akan ku hadapi, insyaAllah…

Written by mohdnasirisa

08/07/2010 at 6:12 pm

Posted in Petronas

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. salam bang,

    saya yg baru masuk setahun dlm Pet ni pun senasib dgn abang. cuma saya tak kena PIP je.

    company yg uruskan pencarian tempat kerja baru tu, ok ke bang?

    mangsa keadaan

    08/07/2010 at 11:36 pm

    • Wsalam, dulu syarat dia orang, orang baru masuk tak kena M3, ada keluar circulars lagi. Munafik kat Petronas tu memang tak berhati perut. Sebenarnya kawan saya yang tarik saya masuk company dia, dulu pun dia kena M3 jugak, sebab tu dia tahu nasib kita. Kalau nak join, nantilah bila saya masuk company tu minggu depan, you contact saya lagi.

      mohdnasirisa

      09/07/2010 at 6:32 am

      • Good luck to both of u…saya tak tahu bila pulak masa saya…terasa seperti kerja dengan ikatan contract. cukup masa kena tunggu PPA…apalah nasib badan…

        En Nasir, Zulkifli Ghazali my ex-boss..

        syaifullah

        10/07/2010 at 4:06 pm

      • En Syaifullah, saya hargai support anda. Tapi, selagi kita masih berada didalam Petronas, terasa macam sesak nafas. Baik saya ambil jalan keluar, lagi bagus. Sebenarnya semua pekerja bawahan merasai apa yang anda rasa tu, semua bekerja dalam ketakutan.

        Zul tu saya punya kawan dari muda dulu lagi, dia pun keluar sebab frust sangat dengan Petronas, tak sabar nak tunggu PPA, dia resign sebelum PPA lagi. Anyway thanks for your comment.

        mohdnasirisa

        10/07/2010 at 6:31 pm

  2. Salam encik nasir… I googled about benefit working with pet and read few of ur stories.. I need some advice for u since i am a fresh grads and just got offered from them.. I hope u can email me..(i fill in my email at the column, hope u can email me)

    izz

    16/08/2012 at 7:43 am

    • Waalaikumussalam, ok I will try to give you some experience that I got from my career. Wait for my email.

      mohdnasirisa

      16/08/2012 at 7:58 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: