Mohd Nasir Isa's Blog

Just another WordPress.com weblog

A Tree Full Of Monkeys

with 9 comments
Advertisements

Written by mohdnasirisa

10/07/2010 at 6:42 pm

Posted in Petronas

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. working environment happy no more..hari-hari seksa rasa nak ke office..

  syaifullah

  10/07/2010 at 7:15 pm

 2. Alhamdulillah, it’s fairly ok over here even though the take home pay is much less than both of you

  Tevez

  11/07/2010 at 6:05 pm

  • Sdr Tevez, it’s not what take home pay is all about, it’s all about working environment.

   If the office is clean from any politics/stress/uncalled for policies, then it is a better place to work and if you get extra money then it is a bonus for u.

   But the Petronas environment is very different now. Bottomline is hati mau senang…

   mohdnasirisa

   11/07/2010 at 6:36 pm

   • Agreed with En Nasir..its not about money its about working environment. My BP last week 140/100. Check on weekend 153/90.Dr kata ok…check dlm internet; it is pre-hypertension

    syaifullah

    12/07/2010 at 8:32 am

 3. You kena relax En Syaifullah, jangan fikir sangat pasal kerja…

  mohdnasirisa

  12/07/2010 at 10:23 am

  • Salam En. Nasir,

   Saya ialah pengunjung baru blog En. Nasir dua hari lepas. Semasa saya sibuk mencari maklumat berkenaan permohonan kerja di Petronas secara kebetulan terbaca entri En. Nasir & komen rakan2 di sini.

   Saya amat tertarik & faham sekali dengan perbincangan yg diturakan dlm semua topik disini. Untuk pengetahuan En. Nasir, saya ialah bekas pelajar UTP lulusan kejuruteraan kimia. Apabila hampir tamat pengajian dulu, kami telah diberikan peluang menjalani “structured interview” untuk mengisi kekosongan jawatan di Petronas & anak-anak syarikatnya.

   Tetapi saya redha’ dengan Ijazah yg saya terima kerana kemampuan saya hanya sekadar mendapat “3rd class honour” di mana jelas sekali saya tidak terpilih untuk bekerja dengan Petronas. Maka saya terus mencari kerja di luar sana & Alhamdulillah rezeki saya mendapat kerja di syarikat “Mud Logging” yg banyak mendapat kontrak dgn syarikat minyak nasional & konglomerat seperti Petronas , Shell, Lundin, Murphy & lain-lain. Dari segi gaji bulanan sangat tidak kompetetif apatah lagi “benefit2” lain seperti pinjaman perumahan & kesihatan.

   Saya memasang cita2 untuk bekerja dgn Petronas satu hari nanti kerana saya fikir it’s good for my retierement plan. Tapi nampaknya semua itu sudah tidak ada lagi.
   Saya mempunyai saudara-mara & kenalan yg pernah bekerja dgn Petronas seawal tahun 1984. Mereka menceritakan pada saya, zaman dahulu mmg working environment di Petronas adalah yg terbaik di kalangan syarikat yg ada di Malaysia. Di tambah pula dgn benefit2 yg seperti En. Nasir & saudara2 yg lama bekerja di Petronas tahu.

   Dipendekkan cerita, saya ingin bertanya kepada En. Nasir, adakah Petronas akan kekal begini utk satu jangka masa yg panjang ?
   Juga….. saya mahu pendapat En. Nasir yg ikhlas, apa syarikat yg saya patut apply selain Petronas kerana saya akan berkahwin tahun depan. Saya rasa kerja di offshore buat masa sekarang 4 weeks ON / 4 weeks OFF bukan seperti yg saya idamkan.

   Terima kasih.

   Hassan

   28/12/2012 at 3:13 pm

   • Waalaikumussalam En Hassan,

    Terima kasih kerana sudi membaca blog saya.

    Bekerja dgn Petronas mungkin adalah sesuatu perkara yg sangat berharga kepada seseorang dan sesuatu yg diimpikan oleh setiap orang di Malaysia ini. Segala masalah kewangan anda akan terhapus dgn sendirinya apabila anda bekerja disitu.

    Tapi sekarang, bagi saya yg berpengalaman ini, bukanlah masanya untuk anda bekerja disitu kerana ilmu dan pengalaman anda masih kurang. Carilah pengalaman didalam kompeni kontraktor dahulu sebanyak2nya. Didalam Petronas, anda tidak mungkin akan mendapat ilmu dan pengalaman sebagai seorg engineer, kerana segala kerja di Petronas dilakukan oleh kontraktor. Mungkin dalam masa 10 tahun lagi apabila sudah banyak ilmu dan pengalaman didada, bolehlah anda mencuba masuk kesitu. Disitu sudah tidak ada lagi benefit2 yg anda sebutkan itu malahan anda digantikan dgn duit. Anda terpaksa membeli insuran sendiri nanti.

    Cuba tanya kawan2 kalau boleh menolong anda bekerja dgn kompeni kontraktor yg besar2 seperti Sapura/Petra/Dialog/MMHE untuk mendapatkan pengalaman yg lebih kerana sekarang ini kompeni2 itu ada banyak peluang pekerjaan.

    Pengurusan Petronas akan selalu datang dan pergi, cuma kita boleh berdoa supaya dia boleh menjalankan kewajipannya dgn adil dan saksama, in syaa Allah.

    mohdnasirisa

    28/12/2012 at 4:11 pm

 4. …everybody is getting stress with current situation! Just relax & don’t push to the limit, at the end it will burden us…InsyaAllah rezeki di mana2.
  Tengok brader Nasir 100% naik compare in Petronas! Baru padan muka ex-boss dia! It seem that people outside there still looking & appreciate us!

  Ujang

  30/07/2010 at 12:15 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: