Mohd Nasir Isa's Blog

Just another WordPress.com weblog

Pasrah Di Musim PPA

with 14 comments

Setiap tahun dari bulan Feb – Mac, adalah merupakan 2 bulan yang amat menyibukkan bagi semua staff kompeni. Maklumlah PPA datang lagi !!! Kali ini masing2 mengeluh lagi.

Ada dua golongan dalam kompeni, satu golongan peringkat rendah dan satu lagi golongan peringkat tinggi. Satu golongan yang diperkenakan dan satu golongan yang mengenakan. Satu golongan yang merasa selamat dan satu golongan lagi yang selalu berada didalam ketakutan. Malahan ada yang berkata, kita bekerja didalam ketakutan setiap tahun. Itulah lumrah hidup dalam kompeni glamor ini…

Saya berpeluang bertemu dengan beberapa orang staff kompeni baru2 ini. Saya bertanyakan tentang persiapan mereka dengan kedatangan PPA kali ini. Sebenarnya kata mereka, dah PASRAH dengan takdir masing2 katanya. Tahun ini, kompeni berjanji untuk membuang sebanyak 20% lagi staff yang tak berguna bagi mereka. Siapalah yang bernasib malang pada tahun ini agaknya yer? Ada yang memberitahu saya bahawa tahun ini, kompeni tak akan memberi CTO dalam bentuk wang ringgit lagi, tapi kompeni akan mencarikan kerja baru kepada staff yang dibuang itu. Betul tak betul saya tak dapat nak pastikan, kena tunggu dan lihat.

Berita baik kepada staff2 kompeni ialah pada tahun ini anda semua akan mendapat bonus pada bulan April juga kenaikan gaji juga akan berlaku pada bulan yang sama. Kali ini kompeni selaraskan semuanya pada bulan April setiap tahun. Ada kemajuan jugak yer kompeni ini? Ingatkan pakai “re-cycle agent” dah tak berguna lagi, dah kurang idea.

Apa2 pun, kepada staff yang PASRAH, saya ucapkan selamat maju jaya..

Written by mohdnasirisa

17/02/2011 at 12:09 pm

Posted in Uncategorized

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. may be this is due to govt pressure to deliver more profits? and the easiest way is cut operating costs? they are making this decision now, to throw away people, but they forget, the company is run by people who loves working there. some day when all is gone, and the company can no longer run, malaysians will know what it is like not to have oil money subsidizing their lives.

    me the martian

    17/02/2011 at 1:25 pm

  2. cuma malang la pada sapa2 yg dapat M3…. bonus anda akan kena potong….. silap2 haribulan langsung tak di beri bonus…..

    M3 wat B

    17/02/2011 at 7:09 pm

  3. en nasir, kalau bonus & kenaikan gaji bln 4, cto plk agaknye dioffer bln bape? mst bln 4 dah tau dapat m3 ke tak sbb yg dpt 1,2,3 dah dpt bonus. cam thn2 lps cto dioffer bln 7 onwards kan

    azie

    18/02/2011 at 2:33 pm

  4. cto offer bln 4 jgk ek, lg awal lg bagus actually. tapi tahun2 lps plg awal pun bln 6 kan

    azie

    18/02/2011 at 2:51 pm

  5. nanti org HR KL leh turun ke OPU2 untuk bagi explanation kepada M3 candidate2..boleh claim lagik..masyukkk..

    M3 candidate

    22/02/2011 at 7:39 pm

  6. bos you grade berapa bila berhenti dari kompeni? ramai juga mangsa-mangsa M3 tahun lepas ya. tadi petang serempak dengan orang lama, dia cerita banyak orang kena buang sebab M3.

    lepas tu dia cerita, dalam gts, target depa nak capai E3 in 5 years.

    gila brilliant engineer petronas ni.

    that kind of brilliance patut boleh cari minyak senang-senang, plant tak terbakar/meletup/bunuh orang lagi tu.

    tak gitu bos???

    Jejaka Pemalu

    23/02/2011 at 9:56 pm

  7. Sekarang ni cite latest dengar nak bagi VSS. Mula2 nak start dgn non technical dulu. Baguslah begini dari CTO M3.

    Ayah Lang

    02/03/2011 at 8:25 pm

  8. ramai petroleum engineer dan geologist petronas carigali yang sakit jantung buat ppa.hebat betul kesan membuat ppa.dengar cerita kuota ppa 1 dan 2 pun dicantas banyak tahun ini.mungkin ada pihak boleh claim ppa 1 dan 2 sebab dapat buat inisiatif cost saving reduce candidate ppa 1 dan 2.berbaloi ke sakit jantung untuk kompeni macam ini.

    farah n

    02/03/2011 at 10:16 pm

    • Munkin Advice dari gov bagi bonos awal….. nampak laa baik kompeni n gov…. dah dekat pilihan raya ni….

      Ayoh Ku

      22/03/2011 at 4:17 pm

  9. This year they give m3 again to people as usual.
    When i ask for justification..seriously hanya menyelamatkan diri sendri sahaja..so that they dont have to open the ppa again fore reevaluation.the fact the kpi roled up (not cascade down) and they simply takes credit to their subordinate work..hanya untuk diri sendiri shj.so those yg sort of tak “visible” and appear have some disagreement in voicing up opinion will pay for it.

    in

    12/05/2011 at 8:45 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: