Mohd Nasir Isa's Blog

Just another WordPress.com weblog

M3/4 Tanpa CTO

with 15 comments

Semalam saya berkesempatan bercakap dengan member lama dari tempat kerja lama. Perbualan kami berkisar didalam ruangan kisah-kisah semasa ditempat lama saya. Setelah lama bercakap, saya tertanya berkenaan dengan M3/CTO. Katanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai, tahun ini kompeni tidak akan mengeluarkan CTO kepada mereka-mereka yang mendapat M3 atau 4 kerana kompeni tidak mahu lagi staff-staffnya keluar, tetapi keputusan muktamad masih belum dibuat lagi. Sebab itulah tahun ini tiada siapa pun yang tahu berkenaan dengan CTO ini malahan HRM juga tidak tahu.

Jadi kepada sesiapa yang hendak juga keluar, maka anda terpaksa menghadapi keperitan yang amat sangat kerana tiada pampasan yang akan diberikan. Jikalau anda keluar juga maka kompeni akan untung besar. Justeru itu, maka anda akan terus bekerja dengan kompeni dengan menyimpan perasaan luka yang mendalam kerana banyak sekali faedah yang anda tidak akan dapati didalam tahun yang mendatang ini seperti kenaikan gaji minimum, bonus minimum dll lagi.

Selamat meneruskan karier anda.

Written by mohdnasirisa

27/05/2011 at 7:20 am

Posted in Uncategorized

15 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. kelashhhhh mung nasir ……….

    buayapi

    27/05/2011 at 11:50 am

  2. betul apa yg dikatakan. CA thn ni basic x naik pun. elaun naik ciput. bkn nk byk tp biar lah lbh kurang mcm CA sebelum ni. klu basic naik skit staf blh nikmati lama seperti ot mhl skit, bns utk 3thn ni lbh skit, utk sape yg nk loan pun blh dpt lbh skit. 4 bln yg dpt ni bila hbs blk asal, hampeh. tggu plak CA 3thn lg yg belum pasti. klu mcm thn ni jgk blh strok ni.

    haku

    27/05/2011 at 8:19 pm

  3. Saya rasa company ni memang nak buang orang pun. Tapi keputusan tu untuk mengelakkan yg dah berhasrat nak keluar dari dapat habuan terpijak ataupun ada di hr yg suggest sebegitu utk jimatkan kos kampeni. Almaklumlah jaman sekarang.. Hak yg M3 dlm 2 tahun 3 tahun terpaksa keluar jugak. Sukarela atau tak suka. Perit & pahit empunya diri saja yg tahu.

    Batch2010M3

    28/05/2011 at 5:56 pm

  4. en nasir, fyi, cto continue tahun ni, but only for those yg dpt m3 with pip. yang without pip rasanye tak dapat offer tu. tp offer cto package tu just boleh tau after 16th June, hopefully masih sama cam thn2 sblm ni.

    azie

    09/06/2011 at 9:36 am

  5. saya salah seorang yang terima M3 tanpa PIP untuk tahun ini & CTO Helpdesk dah konfirmkan yang saya tak boleh apply CTO secara sukarela.

    i thinking about resigning from my position now. everything become sicker and sicker each day

    Marin E Rukol

    29/06/2011 at 5:30 pm

  6. nasib baik during my time M3 without can apply for CTO…I am now very2 happy. x yah balik lewat hari2, and dpt tumpukan pada family

    Alida Latifah

    09/07/2011 at 11:06 pm

    • Saya juga salah seorang yg kena force ranking yakni M3 without PIP. Benar, M3 without PIP tak layak utk CTO. Walau bagaimana pun saya sudah buat persediaan awal dan saya telah pun secured satu job di sebuah MNC di luar sana. So, bila bonus masuk jer, saya terus hantar surat resign. Terkejut juga bos2. Mungkin diorang ingat saya tak berani berhenti tanpa CTO dan diorang sangka saya tak laku kat luar sana.

      Alien

      18/07/2011 at 7:29 pm

      • Tahniah En Din, anda seorang yang berjiwa besar, tidak takut dengan dunia luar….

        mohdnasirisa

        18/07/2011 at 8:18 pm

      • Thanks En. Nasir… Kita tidak perlu khuatir, rezeki ada di mana2 di atas muka bumi Allah ini. Cuma kita usaha sikit… Insyaallah ada bahagian kita. Bagi yg dpt M3 dan masih bekerja di Petronas, percaya lah ada banyak lagi company yg bagus2 di luar sana utk kita mencari rezeki halal… Cuma bezanya, company2 ni x lah glamour mcm Petronas… Tak guna mengejar glamer kalau majikan boleh memperlakukan kita sesuka hati.

        Alien

        19/07/2011 at 9:37 pm

      • kompeni mana x nak staff petronas, x yah bg training sgt kot…bodo buat polisi mcm ni…byk lg cara lain

        alida latifah

        22/07/2011 at 12:16 pm

  7. kes yg mcm mana dpt m3 dgn PIP?
    kes yg mcm mana pulak dpt m3 w/o PIP?

    patrk

    26/07/2011 at 11:47 pm

  8. skarang dah xde polisi M3 tapi rating 3 high, solid, low..ape pendapat en nasir?

    M3 candidate

    13/11/2011 at 3:14 pm

    • Adakah anda ingat ini idea baru mereka? Sebenarnya sistem ini telah digunakan dahulu lagi, cuma dizaman 1990an dan diawal 2000 dahulu, sistem ini dipanggil 3A, 3B dan 3C. Lepas itu baru dia orang tukarkan 3C tu kepada M3.

      Jadi disini, anda kena ingat bahawa 3L itu adalah M3. 3L itu berada didalam kumpulan 4 juga sama seperti M3 dan 4 didalam kumpulan yg sama. Inilah yg dikatakan idea kitar semula samalah seperti orangnya sekali.

      mohdnasirisa

      13/11/2011 at 3:54 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: