Mohd Nasir Isa's Blog

Just another WordPress.com weblog

Jadual Malam Lailatul Qadar

with 2 comments

Berkata Imam Ghazali Rahimahullah “lalilatul qadar itu ialah pada malam-malam ganjil didalam sepuluh hari terakhir ramadhan.” . Beliau juga memberikan formula mendapatkannya seperti jadual dibawah:

KEADAH AWAL BULAN RAMADHAN MALAM LAILATUL QADAR
Jika awal ramadhan, jatuh pada hari
Ahad atau Rabu Malam 29 Ramadhan
Isnin Malam 21 Ramadhan
Selasa atau Jumaat Malam 27 Ramadhan
Khamis Malam 25 Ramadhan
Sabtu Malam 23 Ramadhan

Berkata Sheikh Abu Hasan “semenjak aku baligh, aku tidak pernah terlepas mendapatkan malam lailatul qadar dengan kaedah tersebut”. Kaedah ini diambil dari kitab Mathlak Badraian karangan Muhammad Daud Al Fathani, Rujuk Mukasurat 65 TOLONG SEBARKAN KEPADA KENALAN ANDA, moga-moga ianya berguna dalam kita meniti hari-hari terakhir ramadhan kerana mengharapkan ganjaran malam lailatul qadar itu tinggi nilainya seperti beramal 1000 bulan (Rujuk Surah Al Qadr) iaitu bersamaan 83 tahun. Kita tidak dapat yakini, adakah kita dapat lagi menemui ramadhan di tahun hadapan kerana ajal maut tidak memilah umur, masa dan tempat. Oleh itu janganlah kita mendabik dada akan sempat hidup lagi dihadapan hari. Lakukanlah dalam urusan duniamu seolah-olah awak akan hidup selamanya, dan buatlah urusan akhiratmu seolah-olah awak akan mati esok hari.

Written by mohdnasirisa

23/08/2011 at 11:06 am

Posted in Uncategorized

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. salam cikgu..still around?

    irwan

    13/10/2011 at 2:44 pm

    • Wsalam En Irwan, ya masih ada, dah pencen dan relax kat rumah sekarang ni. Saya tak menulis agak lama jugak ni sebab kurang idea, tengah kumpul point2 baru untuk menulis lagi. Tapi kalau anda ada pertanyaan, saya insyaAllah boleh tolong.

      mohdnasirisa

      13/10/2011 at 3:15 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: