Mohd Nasir Isa's Blog

Just another WordPress.com weblog

Mohd Nasir Isa

with 53 comments

Written by mohdnasirisa

12/04/2010 at 6:43 am

53 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kawan apa khabar? Macamana dgn tempat kerja baru

    aliass

    01/08/2010 at 7:03 am

    • Alhamdulillah saya rasa amat baik sekarang dan dah settle dgn tempat kerja baru, lebih aman dan yang penting no pressure at all bukan macam di Petronas dulu, tension jer. Terima kasih Sdr Alias diatas keperihatinan anda tu.

      mohdnasirisa

      01/08/2010 at 7:11 am

  2. Cikgu,

    Terperanjat membaca blog. Ni En Nasir yg Civil Engineer kat GPP dulu, pastu jadi INSTEP lecturer tu kan. I read your notes kat facebook jugak.

    Bagi yg masih berada di dalam PETRONAS, merasa tak selamat. Kalau boleh semua orang pun nak cuba nasib kat luar, tapi tak sure if we are marketable.

    Syukur sebab you manage to land a new job very quickly.

    AGK

    16/08/2010 at 1:24 pm

    • Ya, saya lah tu, terima kasih kerana masih lagi ingat kat saya, tapi saya minta maaf sebab dah tak ingat sama anda.

      mohdnasirisa

      16/08/2010 at 1:45 pm

  3. Salam. Your story betul2 enlighten us to have plan B, C, D etc… dah rasa tak secure lagi… lagi2 bonus 2 bulan berbanding the effort yg dicurahkan… by the way you pernah ajar I SKG19 training L2 and L3 dulu (2 years back) and everytime I pergi SKG 19 training, you were there…. really appreciate your sharing and keep on writinga or commenting….

    Razi

    01/09/2010 at 2:51 pm

    • Waalaikumussalam Bro Razi, right now, nobody knows what’s going to happen to Petronas, and yes, better have a few backup plans for your survival. Just like Project Management, you must have contingency plans..thanks.

      mohdnasirisa

      01/09/2010 at 2:57 pm

  4. salam bro.. to be frank most of Petronas staff now already disloyal …

    maybe top management dah lupa dengan brand essence yang begitu powerful tu…

    zairi

    07/09/2010 at 11:00 am

    • Wsalam bro, cuma orang luar saje yg pandang Petronas masih lagi hebat…

      mohdnasirisa

      07/09/2010 at 9:20 pm

      • Petronas memegang amanah umat Islam seluruh Malaysia.. jika disalah tadbir urus.. maka jawablah di sana kelak.. walaubagaimanapun tiada siapa lagi yang mampu menandingi nasionalist seperti pak hassan! Beliau seorang yang tegas dan berkaliber ketika menerajui syarikat fortune 500 ini ..

        zairi

        07/09/2010 at 11:26 pm

  5. […] Mohd Nasir Isa April 20109 comments […]

  6. tapi kini pak hassan digulingkan..singapore masih mengiktiraf kepimpinan pak hassan..

    M3 candidate

    07/02/2011 at 11:20 pm

  7. Salam Abg Nasir

    Apa khabar.Saya rasa umur kita jauh berbeza.Saya tinggal di labuan.Ada masa boleh kita berjumpa?

    Terima Kasih

    Syed

    19/03/2011 at 2:44 am

    • Wsalam syed, saya rasa Tidak Akan ke Labuan buat masa terdekat kerana saya Dah berhenti kerja. Insyaallah kalau Ada rezeki kita Akan berjumpa disana. Terima kasih kerana menulis Kpd saya.

      mohdnasirisa

      19/03/2011 at 1:13 pm

      • Ingatkan En Nasir masih di Labuan.Tiap tiap hari saya lalu di hadapan petra yard di sungai keling.ingatkan en nasir masih disana.

        Syed

        19/03/2011 at 7:44 pm

      • Oh sorilah sebab saya mungkin tinggal di KL jer ni…

        mohdnasirisa

        21/03/2011 at 5:05 pm

      • En Nasir,ingat nak cari peluang dgn Petra yg akan buka kat Kota Kinabalu.Camner dan saper nak dihubungi yer?Terima kasih kongsi info nyer.

        Rudi Azman Wahid

        21/06/2011 at 8:13 pm

  8. saya tersinggah ke blog tuan sebab nak find out apa sebenarnya m3. my hubby kata dia kena m3 dlm penilaian baru2 ni. tanya lebih2 tak di jawab so saya google word petronas m3 dan jumpa blog ni… baguslah at least saya dapat gak sikit maklumat walaupun rasanya masih kelabu asap… yang pastinya DUNIA AKAN BERPALING DARI KAMI SEMENTARA WAKTU..DAN SETIAP ORANG PASTI DIUJI…

    did

    25/04/2011 at 5:42 pm

    • Apabila anda bekerja dengan kompeni ini, m3 ni adalah suatu benda yang sangat2 melukakan hati anda. bila anda dapat m3, segala kerja2 yg telah anda buat setahun lepas dianggap sia-sia belaka, tidak berguna dikacamata pengurusan anda. So jgn tanya banyak2 dgn suami anda krn dia sedang “kegelapan” sekarang, nanti lain pulak jadinya. Apabila kita dapat m3 sekarang, kalau tahun depan dapat m3 lagi, maka kompeni ini akan pecat anda dgn tiada sebarang pampasan lagi. So kalau suami anda ingin terus bekerja dgn kompeni ini, dia mestilah kena bodek bossnya dari bawah sampai keatas supaya tahun depan dia akan selamat dari m3 ini.

      mohdnasirisa

      25/04/2011 at 6:04 pm

      • Setuju sesangat tu En Nasir.Mrk2 tu sebenarnyer menipu.Knp saya kata begitu?Bygkan diawal tahun,kita buat sesi utk set IPC dan KPI-kononnyer,KPI,cascaded down kpd lower rank,tapi biler tiba musim YEPR dan kita dah meet mahupun exceeded KPI tsb,bole pulak benda lain yg tktermasuk dlm AKU JANJI diawal tahun dijadikan keputusan muktamad menidakkan segala usaha kita.Padahal manager mahupun immediate supervisor tsb juga setakat MEET Requirement tapi org bawah juga yg di KORBAN kan.

        Rudi Azman Wahid

        21/06/2011 at 8:10 pm

  9. salam en nasir, tima kasih for the coretan coretan yang ikhlas lagi berfakta dalam blog ni, untuk pengetahuan en nasir saya adalah staff yg kena m3 untuk tahun, tapi mmng frust la, last year wat keje gila gila ,last last dapr m3 , tipikal alasan , sbb kuota dan x visible, so tahun en naser tahu kesan keatas m3 ni

    syed

    27/04/2011 at 7:36 pm

    • Wsalam tn syed, kalau anda dapat M3, anda akan dioffer untuk berhenti kerja dengan pampasan setahun gaji basic anda. Kalau anda terus bekerja, anda akan dapat minimum kenaikan gaji dan bonus dan anda tergolong dalam kumpulan orang yang di”perhatikan”. Tahun depan kemungkinan besar, boss anda akan memilih anda sekali lagi untuk mendapat m3 ini, kalau anda tak bodek mereka.

      mohdnasirisa

      27/04/2011 at 8:26 pm

      • Betul sangat2 En Nasir.Klau dah sekali dpt M3,nescaya next year dan seterusnyer akan tetap dpt sbb mentaliti org melayu ni pelik.Sekali M3,selamanyer,teruk.Buat ler keje utk meet KPI,pasti tk selamat juga.Ader yg dpt 2 tapi tk perform pun still maintain 2.Yg penting pandai pakai dedah,body seksi dan klau laki tu pandai jilat dan angkat,pasti kekal elok walaupun keje mcm haram.

        Rudi Azman Wahid

        21/06/2011 at 7:52 pm

  10. kenapalah ada m3 ye,padahal syarikat besar dgn keuntungan besar (tiap – tiap hari wajib ada orang beli minyak). tapi yalah bila di fikir -fikir semua itu datang dari Allah swt.. redha ajalah ini adalah satu ujian..ada orang di uji dengan sakit, ada orang diuji dengan kematian orang tersayang,ada juga yang diuji dengan kesenangan dan ada orang di uji dengan m3. adalah hikmah yang kita tak tau. oh ya en Nasir, bilakah seseorang itu akan di offer utk berhenti kerja.. m3 bulan april, offer berhenti kerjanya bulan berapa?

    did

    28/04/2011 at 12:05 am

    • M3 ni berlaku kerana ada orang atasan yang rakus menggunakan kuasanya, itu saje. Offer dalam masa terdekat.

      mohdnasirisa

      28/04/2011 at 6:49 am

    • Sebab tamak $$$,pasti berlaku spt ini.Org melayu khusuanyer mmg penuh dgn PHD.Selain PHD,dendam kesumat serta tikam menikam juga budaya kerja org melayu.Rata2 management ader lah org melayu baik top,middle mahupun immediate supervisor.Mrk2 ini ramai yg tkder creativity utk fikirkan cara yg lbh adil serta timbang rasa.Mrk ambil jln singkat dgn BUNUH siapa yg tk kamceng dgn diorng.Tanya ler sesaper kat Petronas,pasti setuju dgn coretan ini.

      Rudi Azman Wahid

      21/06/2011 at 8:02 pm

  11. entah la en nasir, macm takde je dah cto tahun ni..senyap je.. tapi bial kita pikir cara dorang nak reduce org tu tak gentle lanagsung , kata global champion , tapi cam sial… cuba tgk offer try cto.. bape ramai yg ambik,,mau lingkup nyer petronas nye,,, dorang lupa doa org teraniaya ni insyallah senang tuhan makbul..tgk bape bnayak telaga yg petronas discover last year,, zero ( sebab saya involve dlam EnP..) production bape bnyak meet target.. for oversea projek tak me bantu langsung.. harpakan sudan? ermm vtnam mmng dah teruk .. tak cya cuba tanya geng geng petronas yg involve dlamm enp ni

    syed

    28/04/2011 at 10:02 pm

    • En Syed,President Petronas yg baru ni tk mcm Tan Sri Hassan.Tgk jer ler aper yg “diorng” buat hingga Tan Sri join Temasik kat S’pore tu.Skrg ni byk accident spt Fire kat Upstream especially Carigali. Sikit hari lagi,tentu berlaku kejadian lagi dahsyat.Bukan DOA,cuma dlm setahun,cuba kira berapa ramai yg 10% tu kene M3? Rata2nyer ader tanggungan dan dah pengalaman lbh 10tahun.

      Rudi Azman Wahid

      21/06/2011 at 7:56 pm

  12. just found this site..nak test if org luar tahu about this policy.keep it on and spread the truth.”visibility” and also disagreement is mereley reason why a person has to pay for m3.

    in

    12/05/2011 at 8:52 am

  13. As Salam En Johari,
    Selamat datang ke SBO. Sesungguhnya kedatangan pihak tuan sangat dinantikan oleh warga pekerja sepert kami ini. Bukan selalu mendapat peluang pihak pengurusan atasan turun bertemu dan berinteraksi dengan pihak bawahan.
    Maafkan saya kerana menulis kepada En Johari menerusi e-mail atas alasan untuk menjaga “anonymity” saya kerana apa yang saya cuba sampaikan kepada pihak pengurusan atas akan memberi kesan terhadap prestasi kerja saya lebih-lebih lagi nilaian akhir tahun akan dibuat berdasarkan “Personal assessment” saya dan bukannya IPC/KPI yang terdapat dalam “PPA system”.
    Tahun demi tahun, sememang situasi sebegini akan dilalui oleh pekerja seperti saya dan rakan-rakan lain iaitu MENGARANG ayat-ayat BERKESAN atau POWER dengan tujuan untuk MENJUAL DIRI yang TIDAK SEBERAPA kepada supervisor/manager walaupun pada hakikatnya, kerja yang dilakukan hanya biasa sahaja serta sama seperti orang lain. Keadaan ini sudah terlalu lumrah dan seakan-akan menjadi BUDAYA atau TREND. Lumrah dari segi MENGGILAP ayat serta sedaya upaya untuk BELI JIWA pihak terakhir yang akan menentukan RATING seseorang.
    Seringkali alasan yang diberikan oleh supervisor/manager kepada MANGSA MANGSA RATING “BELOW EXPECTATION” atau “MARGINALLY MEETING REQUIREMENT” kerana kurang MENYERLAH atau “VISIBLE”. Seingat saya, semasa sesi perbincangan jabatan atau seksyen utk menentukan IPC/KPI masing-masing, tidak ada seorang pun memasukkan atau memperdebatkan tentang ciri ciri MENYERLAH atau VISIBILITY ini. Semua bersungguh- sungguh meletakkan IPC/KPI yang bersesuaian dengan kehendak seksyen dan jabatan. Namun kenapakah apabila musim YEPR, ciri-ciri MENYERLAH/VISIBILITY menjadi PENENTU RATING seseorang? Bukankah ini sudah MEMUNGKIRI dan menyimpang dari matlamat IPC/KPI.
    CADANGAN: Justeru, adalah lebih baik agar sesi “AWAY DAY PIC/KPI SETTING” di tiadakan dan “budget” untuk program tersebut digunakan untuk keperluan lain.
    CADANGAN: Juga, oleh kerana IPC/KPI tidak langsung membantu dalam NILAIAN AKHIR seseorang, adalah lebih baik, IPC/KPI pihak “middle management” terus dimasukkan ke dalam IPC/KPI para staff yang lain.
    Ketiadaan Garis Panduan Standard Dari Pihak HUMAN RESOURCES (HR)
    Pihak HR dengan budi bicara sendiri “menjatuhkan hukuman” tanpa member amaran atau notis kepada individu yang didapati kerap mendapatkan cuti sakit, cuti bersalin, mengambil cuti tahunan, daftar masuk kerja lewat beberapa minit dan beberapa faktor lain sebagai ALASAN KUKUH pemberian Rating M3 sedankan faktor faktor ini TIDAK menjadi IPC/KPI . Seharusnya, pihak HR, dengan budi bicara “professional” mereka harus mengeluarkan notis pemberitahuan atau amaran kepada individu seperti yang termaktub didalam buku panduan Tindakan Tatatertib PETRONAS. Ini jelas menunjukkan yang pihak HR telah menyalahguna kuasa serta berlaku TIDAK ADIL terhadap individu tertentu.

    Senario Biasa Menjelang Penilaian Akhir Tahun (YEPR)
    Senario Di antara Individu Cemerlang VS Individu M3
    Apa yang diperhatikan sejak kebelakangan ini mahupun sejak dari mula dahulu, mereka yang dianggap “cemerlang” atau “high flyers” bukanlah benar benar cemerlang. Mereka hanya melakukan sesuatu pada masa yang sesuai dengan peluang yang sesuai. Mereka juga kelihatan lebih membuat “penonjolan diri” atau “exposure” yang berlebihan berbanding mereka yang mendapat M3. Para M3 biasanya lebih “senyap” dalam melakukan tugas dan melaksanakannya dengan jaya tanpa perlu membuat “pengumuman” ke seluruh jabatan tentang pencapaian mereka.
    Pihak Pengurusan serta Sumber Manusia (HR) harus lebih teliti dan benar benar telus dalam membuat penilaian. Sudah pasti pihak pengurusan dan sumber manusia sedar tentang kategori pekerja disetiap sesi penilaian pencapaian seperti:-
    Individu yang memang bercirikan M3 (Pihak Pengurusan dan HR harus memberitahu ciri berkenaan agar berlaku adil kepada MANGSA M3)
    Individu yang memang bercirikan CEMERLANG @High Flyers
    Individu yang hanya pandai membodek/mengipas/mengampu/menggunakan kecantikan dan keseksian untuk memenangi hati immediate supervisor.

    VISIBILITY VS Penyelesaian Mudah
    Seringkali MANGSA dikecewakan dengan ALASAN MUDAH dari pihak immediate supervisor tentang kurang “menyerlah” atau “visible” dimata pihak pengurusan seperti tidak terlibat dalam “presentation”, “tidak aktif bersukan/bersosial” dan pelbagai satu macam alasan semata mata untuk “MENJUSTIFIKASIKAN” nilaian M3 terhadap mangsa. Namun, sekali lagi ditegaskan, faktor “visibility” tidak pernah dibincangkan semasa sesi “IPC dan KPI Setting” dilakukan mahupun pihak immediate supervisor memberitahu MANGSA yang mereka dikehendaki untuk bertindak sebegitu. Adalah amat tidak adil, anda di HUKUM tanpa memberitahu atau member amaran tentang kesalahan yang harus anda ELAKKAN!
    Justeru, alas an “Visibility” adalah merupakan “Alasan mudah” bagi immediate supervisor untuk mengisi kuota 10%;60% dan 30%.
    Jika ini menjadi BUDAYA PCSB, tidak mustahil, di suatu masa nanti, PCSB akan menjadi satu syarikat yang hilang identiti dan nilai nilai murni sebuah syarikat Malaysia bertaraf dunia.

    IPC/KPI Vs Pilih Bulu/Pilih Kasih @Favoritism
    Amat memusykilkan diri tentang tujuan IPC dan KPI yang dirangka bersama sama dengan pekerja lain yakni IPC dan KPI dibuat berdasarkan dari IPC dan KPI pihak pengurusan tertinggi dan diturunkan @Cascaded down. Namun, IPC dan KPI hanya sebagai memenuhi SYARAT system PPA kerana apa yang sebenarnya berlaku ketika peringkat saringan menentukan nilaian @Rating pencapaian pekerja disetiap jabatan. Jelas terserlah sikap immediate supervisor yang MENGUTAMAKAN sikap PILIH KASIH atau FAVORITISM terhadap beberapa individu tanpa benar benar mengadili mereka berdasarkan PENCAPAIAN KPI mereka.
    Kes seperti individu menjadi rakan baik immediate supervisor atau “manager’ i.e rakan makan sarapan pagi/makan tengah hari/malam, rakan sembang semasa sesi merokok atau sekadar sembang sembang kosong seringkali menjadi penentu pemberian Rating.
    Dalam PPA tersebut telah diletakkan PERATUSAN (%) terhadap setiap KPI yang ingin dicapai- namun peratusan VISIBILITY tidak termasuk dalam PPA tetapi menjadi faktor YES or NO kepada seseorang. ADILKAH ini?
    Saya yakin, pihak pengurusan atas memberi tekanan kepada pihak MIDDLE MANAGEMENT untuk mencari calon-calon atau mangsa-mangsa M3 dan pihak middle management menerusi immediate supervisors akan membuat “pencalonan” yg BERAT SEBELAH iaitu:-
    1) Calon tidak geng/”kamceng”/rapat dengan immediate supervisor/supervisor/manager
    2) Calon tidak main golf/merokok/sarapan pagi bersama dengan immediate supervisor/supervisor/manager
    3) Calon tidak meminjamkan kenderaan kepada immediate supervisor/supervisor/manager
    4) Calon tidak OUTING di hujung minggu bersama immediate supervisor/supervisor/manager
    5) Calon tidak keluar lunch/dinner bersama immediate supervisor/supervisor/manager
    6) Calon bukan jenis YES BOSS
    7) Calon bukan jenis mengipas/angkat/dan yang sekategori dengannya.
    8) Calon bukan jenis “citarasa”/”taste”/”pilihan hati” boss.
    9) Calon kerap ambil SICK LEAVE
    10) Calon kerap ambil ANNUAL LEAVE
    11) Calon yang dalam Maternity Leave
    12) Calon yang terdapat catatan lambat masuk atau keluar awal pada system IP TIMETRACK
    13) Calon yang berpindah dari OPU lain atau Jabatan lain.
    * SBO telah memperkenalkan “waktu kerja fleksibel” ( Flexible Working Hours i.e Masuk kerja seawal jam 0700hrs dan ganti masa yang lewat).
    ** Staff terbabit kerap mengambil cuti sakit kerana rasa rendah moral dan motivasi disebabkan RATING M3 di”anugerah”kan kepadanya walaupun sudah memenuhi tuntutan IPC/KPI.
    ***Terdapat KES ISTIMEWA dimana staff yang tidak mempunyai latarbelakang teknikal serta pengalaman bekerja dibahagian teknikal diberi tugas sebagai “Terminal Superintendent” dan seketika selepas itu, telah dinaikkan pangkat menjawat jawatan “Manager” berbanding terdapat kalangan mereka yang memang terlibat dengan kerja kerja teknikal tapi masih tersangkut dengan “job grade” rendah i.e E1 tapi tidak dipertimbangkan untuk dinaikkan gred. Apakah perbezaan atau ciri ciri individu yang sebegitu?
    ****Juga, menerusi perbualan koridor, terdapat staff yang terlibat secara langsung dengan kontraktor yang mendapat tender bagi kerja kerja yang ditawarkan oleh PCSB. Persoalan integriti maklumat berkaitan TENDER begitu tercalar kerana informasi berkaitan kelayakan mendapatkan tender berkenaan dengan mudah diperolehi menerusi individu yang telibat secara langsung dengan urusan tender.
    Tahun berganti tahun, middle management silih berganti. Ramai yg menaiki TANGGA pengurusan dengan jayanya kerana dapat memenuhi kuota 10%,60% dan 30% untuk mereka yang mendapat Rating 1 dan 2, Rating 3 dan Rating M3 dan ke bawah. Namun, yang kekal menerima KEKECEWAAN dan KEHANCURAN MOTIVASI diri untuk bekerja dengan penuh semangat adalah pekerja yang mendapat Rating M3 dan ke bawah TANPA di NILAI berdasarkan KPI/IPC.
    Bolehkah pihak Pengurusan Atas melihat keadaan ini?
    Sekiranya itu telah menjadi POLISI syarikat TARAF DUNIA untuk mengenepikan pekerja secara HALUS, kami yang terbabit secara langsung atau dengan kata lain yang menjadi MANGSA mengharapkan pihak pengurusan ATAS memperkenalkan Pakej VSS (Voluntary Separation Scheme). Apalah guna MENDERA kami sebegini sehingga kami berasa PUTUS ASA dan kurang semangat dan membuatkan kami BERUNDUR dari bekerja TANPA KERELAAN HATI kami? Kami juga punya TANGGUNGAN seperti orang lain. Sekiranya RATING M3 yang kami terima memang SAHIH kerana kami TIDAK mencapai target IPC/KPI seperti yang telah dipersetujui MAKA kami REDHA.
    Sesungguhnya REZEKI adalah datang dari ALLAH SWT dan bukannya MANUSIA yang berlaku TIDAK ADIL.
    Apa yang dikesali ialah- rata-rata yang mendapat Rating M3 tidak bersangkut paut langsung dengan IPC/KPI.
    Tidakkah ada di antara pihak Tuan yang punya hati dan rasa bersalah kerana NAIK TANGGA dari jawatan Head kemudian Manager seterusnya Senior Manager dan ke atas dan MEMIJAK beberapa MANGSA disepanjang laluan tersebut?
    Maaf En Johari kalau tulisan ini banyak menyentuh PPA dan RATING yang BERAT SEBELAH namun saya berharap semoga keadaan sebegini di PERBAIKI dan di cari cara yg lebih EFEKTIF dan TIDAK MENJADIKAN seseorang MANGSA semata mata memenuhi kuota dan arahan sesuatu pihak.
    CADANGAN: Akhir kata, saya mencadangkan kepada pihak pengurusan ATAS agar memberikan kami VSS bagi menamatkan rasa kekecewaan kami dengan penuh maruah berbanding menghukum dengan M3. Kalau tenaga kami yang mendapat M3 ini sudah tidak diperlukan, harap lepaskan kami secara pampasan yg berpatutan SETIMPAL dengan SETIA KHIDMAT kami selama bertahun-tahun bersama PCSB. Rata-rata yang mendapat HUKUMAN M3 adalah dari kalangan mereka yang telah berkhidmat lebih dari 8 tahun dan ke atas. Mungkin kereta lama sudah lembab prestasinya, kelajuan berkurang, seringkali masuk workshop utk baik pulih dan selenggara, namun jgnlah biarkan kereta buruk tersebut dilupa dan terbiar di bawah pokok menanti reput.
    Doa saya semoga PCSB SBO khasnya terus beroleh kejayaan dan berkat dari Tuhan dan semoga para pekerja yg lain terus bertekad demi kejayaan syarikat.
    Terima kasih
    Penerima Rating M3 2011

    Rudi Azman Wahid

    21/06/2011 at 7:45 pm

    • Surat luahan ditulis buat En Mohd Johari Dasri, VP, Production-Malaysia.

      Rudi Azman Wahid

      22/06/2011 at 3:10 pm

  14. Saya tkcheck emel lagi,klau En Nasir hntr ke emel saya.Aper pun,terima kasih sbb sudi bagi info.Tqvm

    Rudi Azman Wahid

    22/06/2011 at 7:43 pm

  15. semalam dan hari ini adalah hari yang agak tegang.hubby dpt m3, marah bila saya tanya pasal bonus…just nak tau dpt byk mana? Tanya hubby nnt confirm kena marah free.hari ni dah jenuh kena marah. Saya tak marahkan dia,pastinya dia amat tertekan,saya tumpang tertekan..kenapalah syarikat berboskan orang melayu mnyusahkan hidup orang melayu… Tak tahu ke keuntungan tu datang dari titik peluh pekerja juga, hubby bukan jenis suka curi tulang, sakit dan doktor bg mc pun g kerja juga. (Sori ya en nasir,tumpang release tension).

    did

    24/06/2011 at 12:00 am

    • Bonusnya separuh dari orang lain, kenaikan gaji minima dan ada chance dapat m3 lagi tahun depan. Takpe kalau ada sesiapa yg nak meluahkan perasaannya disini.

      mohdnasirisa

      24/06/2011 at 6:53 am

  16. Sejak hubby keja ngan company ni, thn ni paling tinggi bonus d beri, tapi tup2 dpt m3 pulak. Tak mengapalah. Mungkin belum rezeki. Semoga yang senasib akan bersabar.Mudah2an kita semua selamat dunia akhirat. Aminnnnnnnnnnnnn

    did

    24/06/2011 at 8:17 am

    • Dah 2 tahun berturut dapat M3 utk pengetahuan DID- alasan dari BOSS LAHANAT ialah…”kau tak visible..”..”kau kurang nampak bergaul.”..”kau keje in SILO..”…”kau ni senyap tak join org borak borak..”..”kau ni takder leadership”…

      TAPI, kalau sesiapa yg kat dlm company ni, pasti akan tahu yg ALASAN HAPRAK tsb hanya utk MENJUSTIFIKASI kan sikap TIDAK ADIL Boss boss yg rata ratanya org MELAYU ISLAM dan ader yg bertitle kan HAJI. Entahler boss boss mcm ni

      Rudi Azman Wahid

      25/06/2011 at 12:26 pm

      • Kat mana2 pun reason boss keparat bagi semuanya sama aje

        On Fri, 24 Jun 2011 21:26 PDT

        mohdnasirisa

        25/06/2011 at 3:32 pm

      • En Nasir, tu ler yg hairan, tak ker mrk2 ni yg beragama islam sedar yg berlaku TIDAK ADIL tsb akan di adili di AKHIRAT sana? Kalau benar mmg org bawahan tsb TIDAK LAYAK maka ia dpt diterima- namun, selalu yg jadi mangsa M3 adalah semata mata nak CUKUPKAN KUOTA 10%,60% dan 20%. Lazimnyer- yg 20% tsb bukanlah betul2 layak- cuma mrk telah dpt Rating 2 sebelumnyer dan persepsi yg mrk ini tetap perform menjadikan ramai yg menjadi mangsa M3.

        Rudi Azman Wahid

        25/06/2011 at 10:12 pm

  17. Tulah pasal,memang hubby jenis tak bergaul sgt, sama macam karektor yang d sebutkan dan mungkin itulah sebab jd x visible. Hmm nak buat penilaian prestasi tak salah tapi janganlah mewajibkan kuota. Sampai 10% nak kena dapat m3( tak rasional langsung). Kan ke nak masuk company ni bukan senang,siap ada interview 2 3 kali,periksa dsbgnya. Kalau tak cemerlang mcmana nak masuk, betul tak?

    did

    26/06/2011 at 3:12 pm

    • Pn DID – sebenarnyer, tak perlu pakai KUOTA ni kalau company betul betul melaksanakan sistem PPA yg berdasarkan KPI yg dipersetujui dan telah di CASCADED DOWN dari atas ke bawah, kononnyer. Namun, hairan kan, kalau betul KPI tu turun dari pihak atas ke bawah, kenapa yg dpt M3 hanya anak2 buah sedangkan Manager dan ke atas tak dpt? Patutnyer kalau anak buah dapat M3- yg supervisor dan ke atas juga terbabit sama sbb anak buah dah tak perform. By the way, yg rata2 dpt PPA 3 dan PPA 2 pun bukan semuanyer jenis suka bergaul pun. Ramai juga yg “biasa biasa” jer…tapi biasa ler…kita kalau dah BOSS MANGKUK HAYUN TAK SUKA…..elok mcm mana sekali pun, tetap masuk list bawah sekali.

      Rudi Azman Wahid

      26/06/2011 at 3:45 pm

  18. Saya tak paham sgt pasal kpi ke ppa ke, yang saya faham m3 ni memang membuatkan org tak senang hati. Dulu masa hubby dpt keja d sini saya rasa amat gembira dan selesa mengenangkan pasti keadaan ekonomi keluarga mantap (tak perlu nak risau jika ada kegawatan ekonomi) dan sayapun dengan rela hati berhenti kerja ( x sempat nak buat PE). Hmmm tak apalah, saya berserah aja pada Allah Swt. Tak ada yang maha kaya selain dia. Hubby pun relax aja skrg, Alhmdulillah. Tapi kerja makin kuat, pagi keluar jam 730 malam balik kul 930, kadang2 sabtu ahad pagi kena g kerja gak, cuti umum ke tengah mlm ke kalau ada problem kena g juga. Kalau kena m3 lg tahun depan tak taulah nak kata apa X-( mungkin ada orang lain pun sama juga kena kerja mcm ni. Apapun,Terima kasih atas segala info yang d berikan. Semoga kita semua SELAMAT DUNIA AKHIRAT.AMINNNNNNNNNN:-)

    did

    28/06/2011 at 9:38 am

    • Kena pandai “ambil hati” boss juga kalau mau selamat dari M3 tahun depan….kalau tidak kena jugak nanti.

      mohdnasirisa

      28/06/2011 at 12:14 pm

      • En Nasir, setuju- nak tak nak mmg itulah yg menjadi BUDAYA KERJA org2 Melayu sejak zaman dahulu hingga kini. Padahal, sering dilaung laungkan yg KPI adalah penentu segalanyer- lihat saja jbtan kjaan, semuanyer berdasarkan..”You help me…I’ll help you”…biler cakap mcm ni pasti akan ader respon yg mengatakan, kalau tak suka dgn budaya kerja Petronas, baik berhenti dan keje dgn sykt asing. Biasa dah terima respon sebegini.Jika budaya “AMPU BOSS” ini kekal bersama kaum Melayu, sampai biler biler pun, penyakit KRONISME tetap menular dlm diri org2 Melayu.

        Rudi Azman Wahid

        28/06/2011 at 3:06 pm

    • Pn DID, KPI (Key Performance Indicator) dan IPC (Individual Performance Contract) adalah di set kan di awal bermulanyer FY (Financial Year) setiap tahun pd bulan April/May. Dgn adernyer KPI dan IPC ia menjadi asas utk para pekerja melaksanakan keje dgn baik. Namun, spt suami Pn, ramai yg menjadi MANGSA M3 bukanlah TIDAK mencapai target KPI spt yg di KONTRAK kan dan di PERSETUJUI dlm sistem PPA- Mangsa biasanyer mendapat M3 kerana isu isu yg TIDAK ADA SANGKUT PAUT dgn IPC/KPI. Spt yg saya sebutkan sblmnyer, mrk jadikan isu spt “Tidak Visible”, “tak geng dgn supervisor”,”kerap cuti sakit”, “staff wanita yg bersalin” dsb. Semua alasan ini kalau dibawa ke MAHKAMAH- mmg senang senang MENANG KES kerana Pihak HR PETRONAS mahupun anak syarikat PETRONAS TIDAK MELAKSANAKAN sistem HR mrk dgn BETUL. Semua ini dtg disebabkan ader sesetengah manusia yg bergelar “BOSS” yg tamak kuasa dan pangkat ingin NAIK lebih tinggi dgn memperkenalkan sistem atau cara yg MENINDAS dan TIDAK ADIL. Tanyalah kpd pihak GUAMAN pasti mrk dgn sukarela mahu ambil kes tuntutan sebegini kerana peluang utk MENANG KES teramat luas. Beberapa rakan yg mengalami nasib yg sama juga sedang berkira kira utk mengambil khidmat peguam dan ingin menuntut gantirugi dari pihak PETRONAS.

      Rudi Azman Wahid

      28/06/2011 at 3:02 pm

  19. Terima kasih atas penerangan en rudi dan en nasir. Syarikat yang berkeuntungan besar tak boleh membuang orang sesuka hati. Memang boleh fight kat mahkamah. Thn 2009 kalau x silap, ada kwn hubby dpt offer vss dan dia ambik. Andaian saya secara peribadi M3 ni adalah cara utk nak suruh org berhenti sendiri kut. Yalah kalau dah dpt 2 kali takkan nak tunggu lagi. Ada peluang angkat kakilah, xda peluang terpaksalah tunggu juga sebab tanggungan ada. Kalau dpt 3 kali sama ada berturut turut atau tak berturut turut apa kesannya ya? Staff cuti bersalin, sakit penyakit berjangkit mcm h1n1 dan denggi dan cuti tanpa gaji (walaupun dengan alasan yang munasabah) pun boleh menjadi alasan untuk dpt m3 ke? Kesiannya.., yalah kdg2 ada orang buat penilaian ikut system 100% sampai x boleh bertolak ansur sedikitpun. He he he mcmana nak AMPU bosso_O ? Tak apalah kita AMPU BOSS YANG PALING BESAR DAN PALING POWER IAITU ALLAH SWT. LAKUKAN APA YANG DI SURUHNYA DAN TINGGALKAN APA YANG DI LARANG. Itu lebih baik B-)

    did

    30/06/2011 at 10:40 am

    • Pn DID, saya dan rakan2 yg menjadi MANGSA M3 ini sangat2 berbesar hati sekiranyer Petronas offer VSS. Yer lah, kalau dah rasa kami yg dpt M3 ini tak contribute kpd company, maka COMPENSATE kami secara SAH dan bukannyer dgn CARA KOTOR mematikan motivasi kami utk bekerja sehingga kami berhenti kerja TANPA KERELAAN HATI semata2 sakit hati dan DENDAM dgn mrk2 yg menyalahgunakan kuasa dan berlaku TIDAK ADIL. Rating M3 yg diberikan kpd kami dilakukan secara SESUKA HATI mrk tanpa memberikan “amaran” atau “warning” kpd calon2 M3. Tanyalah En Nasir sendiri samada beliau mendapat MAKLUMBALAS tentang Rating beliau perolehi dipertengahan tahun. Apa yg berlaku adalah, di hari hari terakhir musim YEPR- manager dan immediate supervisor akan membuat penilaian mengikut KESUKAAN HATI mrk terhadap siapa yg BERTAKHTA dihati mrk walaupun tanpa melihat secara terperinci berdasarkan KPI/IPC individu dibawah mrk.
      Satu saja yg saya pegang- rezeki yg ALLAH SWT beri kpd saya dan DIHALANG/DITAHAN oleh manager dan supervisor terbabit AKAN SAYA TUNTUT di AKHIRAT sana nnt. Dan saya TIDAK HALALKAN rezeki lebih mrk hasil dari memenuhi KUOTA company mendapatkan CALON M3 secara TIDAK ADIL.
      Tentang tuntutan undang undang- Insyallah, skrg sedang mengumpulkan maklumat dan cara bagaimana hendak memulakan prosiding nnt.

      Rudi Azman Wahid

      30/06/2011 at 11:07 pm

      • Memang apa yg dikatakan oleh En Rudi itulah yg berlaku terhadap saya, mmg benar apa yg dikatakan itu.

        mohdnasirisa

        01/07/2011 at 7:46 am

  20. Petronas dan anak anak syarikatnyer pd suatu ketika dahulu begitu MENGUTAMAKAN LOYALTY- bermakna mrk menghargai org2 lama yg berkhidmat utk Petronas. Namun skrg, tempoh lama berkhidmat dgn Petronas akan dijadikan SENJATA utk mematikan motivasi pekerja senior. Alasan mrk- “awak tidak menyerlahkan LEADERSHIP awak walaupun senior selama lebih 10 tahun”..sekali lagi- seingat saya, % (peratusan) LEADERSHIP ini bukanlah % yg bole membuatkan KPI/PPA individu berkenaan menjadi M3. Terdapat sekurang kurangnyer 8 items dlm PPA dan setiap satu diletakkan peratusan utk mencapai 100% manakala “leadership” terletak pd % tersendiri. Secara matematik, bagaimana % yg KECIL bole mengatasi % BESAR dlm PPA tsb? Namun, inilah yg berlaku. Disebabkan ALASAN BUATAN “mereka” spt “tidak visible”, “kurang menyerlah dlm leadership”, “kurang buat presentation”…dsb “alasan buatan” ini MENGATASI segala daya usaha dan pencapaian KPI yg baik individu berkenaan? Dlm pengamatan saya, terdapat juga supervisor mahupun manager yg “MANGKUK”- mrk bercakap BAHASA INGGERIS secara HANCUR dan lintang pukang, buat presentation penuh dgn BROKEN GRAMMAR, tidak bergaul dgn org bawahan namun mrk tidak pernah mendapat M3. Begitu juga mrk2 yg mendapat PPA 3 dan 2, ramai juga mrk yg bercirikan spt yg disebutkan tadi. Tapi kenapa individu yg mendapat M3 yg “CEMERLANG” dlm KPI nya bole di klasifikasikan sbg M3?

    Rudi Azman Wahid

    01/07/2011 at 9:40 am

  21. Betullah tu, dah sampai ke paras leher baru tau dpt m3. Dan hubby pulak baru bertukar bos semasa kena rating m3, bos lama sendiripun kena m3 juga rasanya. Mudah mudahan MEREKA SEMUA MENDAPAT HIDAYAH AGAR TIDAK MENYUSAHKAN ORANG LAIN SECARA TIDAK ADIL dan tak ada kuota wajib m3 lagi thn ini.

    did

    01/07/2011 at 3:55 pm

    • Pn DID – selagi cara ini diamalkan utk NAIK PANGKAT, walaupun tkjadi kuota wajib namun mrk2 pasti akan SALAH GUNA M3 ini utk balas dendam kpd mrk2 yg bukan CITARASA mrk. Saya dimaklumkan oleh seorang manager yg tahun ini (2011) mrk takkan gunakan kuota ini lagi dan kalau guna pun mrk nak buat style GILIRAN..bermakna kalau tahun lepas, 2010 saya dpt M3, tahun 2011 ini org lain pula yg kene. MALANGnyer- saya masih juga menjadi MANGSA M3 kerana manager yg baru melapor diri tsb TIDAK BERAPA SUKA dgn muka saya ini dan tambahan pula saya ini BUKAN SEBANGSA dan SENEGERI dgn beliau. Inilah kelaziman sikap org Melayu dan beragama Islam. Dah tu, manager tu rasanyer BERTITLE kan HAJI namun, mungkin HAJI nyer hanya utk tujuan “korporat” sahaja. Masya’ALLAH. Kalau dier benar2 seorang yg bersyukur kpd nikmat ALLAH SWT, pasti beliau takut utk melakukan KETIDAK ADILAN terhadap anak2 buahnyer kerana setiap umat Islam yg menjadi “ketua” pasti tanggungjawabnyer ditanya di PADANG MASYAR nnt.

      Rudi Azman Wahid

      01/07/2011 at 6:02 pm

  22. Sabar ajalah En Rudi, memang kita semua akan di tanya d akhirat nnt tentang apa yang kita kerjakan. Memang hubby pun ada ckp m3 ni mcm gilir2 ada orang kena tapi untuk apa nak gilir2. ( nak jimat duit ker?)Sama samalah kita bersabar dan berdoa mudah2an semua yang dpt m3 tahun ini tak kena lagi dan semuanya mendapat rezeki dari sumber lain. AMINNNNNNN. Kita membebel kat sini diorg bukan ambik port pun. Cuma kita dpt release tension je . Sekarang kita bersyukur ajalah dengan apa yang ada. Bila kita bersyukur Allah swt akan tambah lagi nikmat. Bandingkan dengan orang yang berpendapatan kurang dari kita. Kalau asyik fikir pasal ni aja semua kerja tak menjadi. Kita mesti kuat sebab orang Islam ada senjata iaitu doa, usaha dan tawakal. Susah d dunia sementara aja tapi kalau susah diakhirat akan susahlah selama lamanya jika tak cukup bekalan. Mudah2an kita semua dirahmati ALLAH SWT. AMINNNN.JAZAKALLAH.

    did

    04/07/2011 at 1:46 pm

  23. saya dapat tau supervisor saya yang bagi saya rating m3 tu, dia sendiri tak disambung perkhidmatannya bila dia capai usia 55 tahun dan say dengar dia pun sakit jugak. adakah saya patut rasa gembira? tapi masa dapat tau dia bagi rating bagitu dulu, satu keluarga terlibat. saua terpaksa memberitahu isteri saya dan isteri saya pun bimbang. itu yang saya tak paling sedih sekali.

    patutkah saya rasa gembira yang dia sakit? gasaklah, saya gembira dia sakit……biar dia sakit lama2 dan merana sebelum mampus….mampus, bukan mati…..

    maris

    18/09/2012 at 5:04 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: